Veel gestelde vragen

Dient ons Amerikaans EPDM schoongemaakt te worden?

Helaas wordt er op het internet ook wel verkeerde informatie gegeven door onwetendheid. Er wordt wel eens aangegeven dat de Amerikaanse folie een talklaag heeft die eerst verwijderd dient te worden door de folie schoon te maken. Dit poeder heeft totaal geen invloed op de hechting en verlijming van de EPDM folie. Van belang is dat de lijm gebruikt wordt, die door ons geleverd wordt en voor onze epdm geschikt is.

Wat is het verschil tussen de verschillende EPDM soorten op internet?

Op het moment worden door diverse partijen EPDM folies verkocht met de benaming dakbedekking. Er zijn partijen die vijverfolie voor dakbedekking verkopen. Deze zijn niet geschikt voor het dak en meestal zijn deze folies ook dunner.

Er is ook veel geïmporteerd EPDM op de markt. Deze hebben geen geldige keuringen en niet gecertificeerd voor de Europese markt. Onze EPDM kunnen wij overleggen met de benodigde certificaten. Wij verkopen geen rommel en gaan alleen voor de hoogste kwaliteit.

Uitspraken van 30 jaar garantie en meer bestaan niet. Garantietermijn is in Nederland vastgelegd op 10 jaar. Wel is bewezen dat goed EPDM meer dan 50 jaar mee kan gaan.

Geeft jullie EPDM een glad resultaat?

Amerikaanse EPDM folie wordt volledig verlijmd, dat wil dus zeggen dat de ondergrond en EPDM ingesmeerd dienen te worden met lijm. Deze manier van verlijmen is zeer eenvoudig en indien het verwerkt wordt volgens onze handleiding krijgt u een keurig dak. Doordat Amerikaanse folies geheel verlijmd worden, krijgt u een strak resultaat. Hoe vlakker de ondergrond, hoe strakker het resultaat.

Na uitgebreid testen met verschillende soorten lijm is gebleken dat polyurethaanlijm (bodemlijm) niet geschikt is voor Amerikaanse folies. Ook zijn er systemen bekend waar kitstrepen op het dak aangebracht worden, waarna de EPDM folie aangebracht wordt. Deze twee bovengenoemde lijmen geven een grote kans op plooivorming in alle soorten EPDM dakbedekking.

Op welke ondergrond kan EPDM worden toegepast?

– Bitumen (geen mastiek)
– Houtachtige ondergrond
– Bijna alle soorten isolatie, uitgezonderd steenwol en naakt polystyreen
– Beton- en cementdekvloeren, maar hier dient wel eerst een scheidingslaag te worden aangebracht van naakt polystervlies en geballast te worden door middel van grind of tegels.

Hoe dik is jullie EPDM folie?

Onze standaardfolie is 1,14 mm en op aanvraag 1,52 mm dik. De Europese folies zijn 1,20 mm dik. Dit heeft te maken met het metrieke stelsel dat in Amerika gebruikt wordt. Dit verschil is zo minimaal dat het voor de levensduur niets uitmaakt. Kwalitatief is de Amerikaanse folie beter en heeft voor de diverse hoeken, afvoeren en ontluchtingen veel betere en eenvoudig te verwerken afdichtingen.

Dient alleen de ondergrond ingelijmd te worden?

Bij gebruik van contactlijm dient u zowel de ondergrond als de EPDM ingelijmd te worden. Bij ons is er ook de keuze om een watergedragen lijm te bestellen. Deze lijm wordt eenzijdig aangebracht met een roller op het houten dak (zie vraag: Wanneer watergedragen lijm gebruiken?).

Kan het hele stuk in één keer gelijmd worden?

Eerst wordt het vlak verlijmd en dan de randen. Dit werkt het prettigst.

Wanneer watergedragen lijm gebruiken?

Bij ons is er ook de keuze om een watergedragen lijm te bestellen. Deze lijm wordt eenzijdig aangebracht met een roller op het houten dak. Deze lijm kan ook met een hoge luchtvochtigheid aangebracht worden. Dit heeft als voordeel dat de EPDM direct, zonder de EPDM zelf in te lijmen, over de natte lijm aangebracht kan worden. Hierdoor is de EPDM nog te corrigeren. De ondergrond dient wel van hout te zijn. De randen worden nog wel met contactlijm verlijmd.

Moeten de hemelwaterafvoeren onder of boven op de EPDM?

Allebei de opties zijn mogelijk, maar onze voorkeur is op de EPDM. U kunt ervoor zorgdragen dat bij de afvoer een verdieping aangebracht wordt d.m.v. uitfrezen of een dunnere plaat isolatie (meestal 1 cm dunner).

Waar zijn de tubes kit op het bestelformulier voor?

De tubes kit zijn nodig om de daktrim te bevestigen en om de ontluchtingen en hemelwaterafvoeren af te werken. Deze worden automatisch op het bestelformulier bijgeteld

Wat is de levertijd?

De levertijd bedraagt maximaal een week nadat de betaling is bijgeschreven op ons rekeningnummer.

Hoeveel bedragen de verzendkosten?

Voor Nederland: € 35,- excl. BTW.

Voor België: € 62,50 excl. BTW

Is verzending onder rembours mogelijk?

Indien gewenst kan er ook onder rembours geleverd worden. Rembourskosten € 10,- excl. BTW

Kan ik mijn bestelling ook afhalen?

Dit is mogelijk, alleen dient het bedrag dan ook van te voren overgemaakt te zijn vanwege het op maat snijden van uw dakbedekking.

Hoe zijn jullie te bereiken?

U kunt contact met ons opnemen via telefoon en e-mail. Mocht u telefonisch contact met ons opnemen en u krijgt geen gehoor, spreek dan de voicemail in en wij bellen u zo snel mogelijk terug. U kunt ook een e-mail sturen naar [email protected]

 

EPDM-rubber is de dakbedekking voor de toekomst!